ROPTA BOYS WINT VIA WONDERSCHOON DOELPUNT VAN F.C. BIRDAARD.

Easternijtsjerk – Om eerlijk te zijn was er afgelopen zaterdagmiddag maar één echt hoogtepunt te beleven bij Ropta Boys tegen F.C. Birdaard. Dat hoogtepunt was de enige en winnende goal van de wedstrijd door Kees Kool van Ropta Boys. Al het overige voetbal tussen beide ploegen was van bedroevend niveau. Van beide kanten was de wil er wel, maar daarmee is bijna alles gezegd over deze wedstrijd. Alleen Kees Kool zal deze wedstrijd nooit meer vergeten, want zijn doelpunt was van uitzonderlijke klasse.
Zeer saaie 1e helft.
Onder leiding van scheidsrechter J.W. Eerhart mocht pupil van de week Hester Torensma de wedstrijd in gang zetten. Het publiek hoopte op een mooie wedstrijd, omdat beide ploegen de punten wel konden gebruiken. Ropta Boys om subtopper te blijven en Birdaard om de subtop te bereiken. Snel bleek dat deze hoop ijdel was, want het werd een foutenfestival aan weerszijden. De eerste helft kende weinig hoogtepunten voor beide doelen. De kansen die ontstonden werden knullig om zeep geholpen door in kansrijke positie mis te trappen of niet daadkrachtig op te treden. De eerste redelijke kans was na 22 minuten spelen. De in de diepte gestuurde Zjéne van Dam komt net tekort, want keeper Sake Tolsma van Birdaard is net eerder bij de bal. Even later wordt een perfecte voorzet van Tjidsger Braaksma niet binnen gelopen door enkele Ropta Boys spelers. Birdaard kreeg ook een paar mogelijkheden, maar bij twee mogelijkheden gooide de zeer goed verdedigende Martin Kool zich in de baan van het schot om erger te voorkomen. Net als Ropta Boys wisten ook de bezoekers niet uit te blinken in het creëren van kansen. Het werd een saaie eerste helft met een nog paar kleine mogelijkheden. In de 37e minuut wist Leon Dijkstra met een voorzet van links Edwin de Vries te bereiken, maar zijn inzet was niet zuiver genoeg met als gevolg een prooi voor de Birdaard keeper. In de slotfase kreeg Geert Linthof nog een goede mogelijkheid na een voorzet van Tjidsger Braaksma, maar zoals deze middag vaker gebeurde werd de bal volledig mis getrapt. Naar aanleiding van het voetbal en de kleine kansen aan weerszijden was de 0-0 een terechte tussenstand bij rust.
Winnend doelpunt hoogtepunt 2e helft.
Na de leuke en mooie huldiging van Ropta Boys D1 als kampioen werd er onder kunstlicht afgetrapt voor de 2e helft. De tweede helft leek een kopie te worden van de eerste helft. In de eerste 20 minuten na rust waren er opnieuw mogelijkheden aan beide kanten. Net als in de 1e helft werden de mogelijkheden kinderlijk eenvoudig verprutst. Maar in de 20e minuut kwam er leven in deze wedstrijd. Verantwoordelijk hiervoor was Ropta Boys speler Kees Kool. Uit een corner van Anco Dijkstra wist Kees Kool de bal met de voet uit de lucht te plukken. Zonder dat de bal de grond raakte wist hij met een halve omdraai het leer in één beweging in de kruising te schieten. Een wonderschone goal om je vingers bij af te likken. Met dit persoonlijke hoogtepunt van Kees Kool kwam Ropta Boys op voorsprong in deze wedstrijd. (1-0) Na dit doelpunt kwam er eindelijk meer leven in deze wedstrijd. Birdaard moest de verdedigende stellingen verlaten, waardoor er ruimte ontstond voor Ropta Boys. Door deze ruimte kreeg men meer dan 100% kansen, maar zowel Zjéne van Dam en Geert Linthof wisten de bal niet binnen te schuiven na en goede assist van de ingevallen Simon Dijkstra. Birdaard probeerde de gelijkmaker te forceren door opportunistisch te voetballen. Elke vrije trap werd in de zestien gepompt met de hoop dat de bal een keertje goed zou vallen. Gelukkig voor Ropta Boys gebeurde dit niet. Vermeldenswaardig is zeker dat keeper Johannes de Groot deze middag in alle opzichten foutloos en attent stond te keepen. Doordat Ropta Boys verzuimde om de tweede en tevens het beslissende doelpunt te maken, bleef het spannend tot de laatste minuut. Zelfs een overtal situatie van vier Ropta Boys spelers tegen twee Birdaard spelers leverde geen resultaat op voor Zjéne van Dam die de bal van de voet liet springen. Na iets meer dan 90 minuten en 6 gele kaarten, keurig verdeeld over beide teams, was het de overigens goed fluitende scheidsrechter J.W. Eerhart die een einde maakte aan deze wedstrijd.
Conclusie: Matchwinnaar Kees Kool besliste deze niet hoogstaande partij voetbal met een wonderschoon doelpunt. Dit doelpunt was afgelopen zaterdagmiddag voldoende voor de volle winst. Ropta Boys nestelt zich hiermee stevig in de subtop. IJs en weder dienende wordt er volgende week zaterdag thuis nog ingehaald tegen V en V’68 uit Garijp. Eindstand: 1-0.