v.v. Ropta Boys sinds 1965

ROPTA BOYS VERRAST EN WINT DIK VERDIEND VAN KOPLOPER KOLLUM.

Kollum – De ene week is de andere niet bij de v.v. Ropta Boys. Vorige week werd er zeer slecht gespeeld tegen Dokkum en was een punt zelfs het hoogst haalbare voor Ropta Boys. Kollum daarentegen won vorige week met maar liefst met 1-9 bij Niekerk. Vooraf zou Ropta Boys hebben getekend voor één punt, maar achteraf moet je erbij zijn geweest om te geloven dat Ropta Boys weinig had te duchten van de koploper. Op alle fronten was Ropta Boys de betere en won eigenlijk niet geflatteerd met 2-6 in en tegen koploper Kollum. Zeer geconcentreerd, balvast, goede focus, goed combinerend en boven al veel strijdlust met de juiste mentaliteit om te willen winnen.
Super geconcentreerde 1e helft.
In de beginfase speelde Ropta Boys compact en liet Kollum komen tot de rand 16 meter. Afwachtend op een foutieve pass of bal van Kollum was Ropta Boys razend snel en gevaarlijk in de omschakeling. In de beginfase werd Kollum enigszins gewaarschuwd door een mogelijkheid voor Simon Dijkstra en Rudi Torensma. Kollum wist eigenlijk geen raad met het zeer compacte blok van Ropta Boys. In de 12e minuut resulteerde dit in de openingsgoal voor Ropta Boys. Kollum verspeelt de bal op het middenveld en via een razend snelle counter via Simon Dijkstra naar Tjidsger Braaksma is de inleiding van de openingstreffer. Tjidsger Braaksma behield en het overzicht geeft de bal voor op de geheel vrijstaande Geert Linthof. Geert Linthof bleef rustig en krulde de bal beheerst om keeper Andries Dijkstra. (0-1) Bijna werd de stand een minuut later gelijk getrokken, maar een hard schot van een Kollum speler werd ternauwernood naast getikt door keeper Johannes de Groot. Verder gaf Ropta Boys in het vervolg van de eerste helft heel weinig weg tegen Kollum. Ropta Boys stond zeer geconcentreerd te verdedigen en te voetballen. Ropta Boys bleek eigenlijk via de omschakeling veel en veel gevaarlijker dan het thuis spelend Kollum. Een paar corners en een paar ongevaarlijke schoten waren eigenlijk het wapenfeit van koploper Kollum. Ropta Boys bleef gevaarlijk via de sterke en balvaste spitsen Tjidsger Braaksma en Simon Dijkstra. De middenvelders onder leiding van aanvoerder Kees Kool bleven bij balbezit zeer geconcentreerd en goed kijken om de aanval een goed vervolg te geven. Kollum werd een paar keer gewaarschuwd met kleine mogelijkheden via Tjidsger Braaksma en Erik de Vries. De waarschuwingen werden niet ter harte genomen door Kollum. Met gevolg dat men vlak voor rust het tweede doelpunt om de oren kregen. Opnieuw vanuit de omschakeling wordt Tijdsger Braaksma op rechts bediend door Rudi Torensma. Geheel ongehinderd schiet Tjjidsger Braaksma de bal langs de uitlopende keeper binnen voor de 0-2. Dit doelpunt betekende de derde ster voor Tjidsger Braaksma. Gezien het uitgekiende spel van Ropta Boys niet onverdiend, waardoor Ropta Boys onder de goed leidende scheidsrechter Amin Secer tevreden kon gaan rusten. In de eerste helft werden nog wel twee terechte gele kaarten getrokken voor Rudi Torensma van Ropta Boys en voor Marinus Hoekstra van Kollum. Ruststand: 0-2.
Spektakel in de 2e helft.
Gewaarschuwd voor het feit dat Kollum zou stormlopen in de 2e helft bleef het plan staan in de 2e helft. Opnieuw compact staan en als blok verdedigen en met het windvoordeel in de rug dodelijk counteren. Deze tactiek van de staf onder leiding van trainer Yko de Boer lukte grandioos. Alhoewel dit in de 49e minuut aan een zijden draadje hing voor Ropta Boys. Een vrije trap van Kollum werd ingekopt door de spits van Kollum, maar met een katachtige reflex en de hulp van de paal hield Johannes de Groot zijn doel schoon voor de aansluitingstreffer. Dit bleek een cruciale redding. Want een minuut later lag de 0-3 in het net voor Ropta Boys. Een corner van Geert Linthof werd bij de tweede paal geheel ongehinderd goed binnen geschoten door de in Kollum woonachtige Tjidsger Braaksma. (0-3) Kollum stond erbij en keek ernaar. Want drie minuten later was het opnieuw raak. Een geweldige cross pass van Geert Linthof op Simon Dijkstra betekende 0-4, want de afwerking was perfect van Simon Dijkstra en hij liet de Kollum keeper volledig kansloos. De doelpunten vielen verder als rijpe appelen. Kollum kreeg in de 55e minuut weer enige moed door een treffer. Een schot van een Kollumer werd in eerste instantie gered, maar in de rebound werd de bal binnen geschoten door Marinus Hoekstra. (1-4) Maar de moed zakte Kollum eigenlijk een minuut later weer in de schoenen. Een overtreding uit frustratie op Edwin de Vries betekende een rode kaart voor de Kollumer en geel voor Edwin de Vries na zijn reactie op de overtreding. Ondanks 10 tegen 11 veranderde Ropta Boys niets aan haar spelwijze. Kollum mocht komen en viel elke keer weer in dezelfde valkuil. Want bijna elke onderschepte aanval van Kollum leverde gevaar of een doelpunt op voor de bezoekers. In de 58e minuut werd opnieuw een scherpe counter via Tjidsger Braaksma op Simon Dijkstra goed afgewerkt door laatstgenoemde om de bal onbereikbaar via de binnenkant paal te scoren. ( 1-5) Met de moed der wanhoop wisselde Kollum meteen drie man, maar ook dit hielp hun niet in de wedstrijd. Er kwamen nog wel enkele kansen voor Kollum, maar overtuigend was het niet. De verdediging onder leiding van laatste man in Kollumer Jan Pzn Braaksma gaven weinig weg. Ondanks de controle wist Kollum te scoren in de 81e minuut. Het was Benjamin Zondervan die zijn schot via een woud van Ropta Boys verdedigers in het doel zag verdwijnen. ( 2-5) Ondanks deze treffer was de wedstrijd gespeeld en Ropta Boys kreeg ook in de slotfase nog enkele geweldige kansen om de koploper nog meer pijn te doen. Vooral de invallers Hendrik Willem van der Vorst en Douwe Pieter Kuiper kregen nog voldoende ruimte om te scoren. In de 85e minuut wist Ropta Boys opnieuw te profiteren van de vele ruimte die het kreeg van Kollum. Rudi Torensma stuurde Hendrik Willem van der Vorst de diepte in. Als volleerd spits bleef Hendrik Willem van der Vorst ijzig koel en lobde de bal op het juiste moment over de uitlopende Kollum keeper voor de eindstand van 2-6. Het geknakte Kollum kwam er uiteindelijk ook nog genadig van af, want met een beetje meer effectiviteit hadden de dubbele cijfers niet misstaan.
Conclusie: Als sterk collectief liet Ropta Boys koploper Kollum geen moment in de wedstrijd komen. Met als gevolg een schitterende en zeer verdiende overwinning waar helemaal niets op af te dingen is. Niet alleen de overwinning is mooi, maar ook op de ranglijst doet Ropta Boys goede zaken. Nu hopen dat Ropta Boys niet naast haar schoenen gaat lopen, want volgende wacht de nieuwe koploper Leovardia uit Leeuwarden. Dan moet deze uitstekende wedstrijd een goed vervolg krijgen. Alvast veel succes en Christiaan Wijnsma bedankt voor de notities. Eindstand: 2-6.