Ropta Boys exelleert tegen sc Berlikum

De wedstrijd waar spelers, begeleiding en publiek al weken op zaten te wachten bleek dinsdagavond aangebroken te zijn. Na weken van verloren wedstrijden was er zaterdag nog een gelijkspel maar steeg Ropta Boys tegen sc Berlikum boven zich zelf uit. Er werd strijd gelevert maar ook prima voetbal. De spelers vonden elkaar weer en de aanvallen waren verzorgd en overdacht. Het bleek een mooie avond te worden op deze midweekse speelronde waarbij Ropta Boys een klein gaatje sloeg richting sc Haulerwijk dat op de gevreesde rechtstreekse degradatieplaats staat.

Het eerste kleine kansje na drie minuten spelen was nog voor Berlikum, dat de bal voorlangs schoot, daarna was het voornamelijk Ropta Boys wat de klok sloeg. Twee minuten later was het Edwin de Vries die een vrije trap perfect voor de goal trapte waar Erik de Vries zijn hoofd tegen aan kon zetten. De bal eindigde tegen de onderkant van de deklat en spatte het veld weer in waarna Andre Turkstra de bal panklaar legde voor de Vries die zo alsnog de bal tegen de touwen de jagen. Ropta Boys bleef aanvallen en kreeg ook kansjes via Lieuwe Sijtsma en Andre Turkstra, maar in deze fase werd het net nog niet gevonden. Na een half uur was er een handsbal in het strafschopgebied van Berlikum en scheidsrechter Attema kon niet anders dan de bal op de stip leggen. Erik de Vries wist wel raad met deze kans en schoot onberispelijk binnen. Blijdschap alom want dit was lang geleden dat Ropta Boys zo royaal de rust in kon gaan. Bijna was er nog een wonderschoon doelpunt van aanvoerder Geert Linthof die zag dat de Berlikumgoalie te ver voor zijn goal stond. Hij schoot van grote afstand maar de keeper wist met een katachtige redding de bal net voor de lat over de goal te stompen. Net voor rust was het nogmaals de aanvoerder die een kans kreeg, maar zag zijn harde schot in nu in de handen van de keeper belanden.

Kort na rust zocht Ropta Boys meteen weer de aanval via spits Tjidsger Braaksma die alleen op de keeper van sc Berlikum af kwam, met een vloeiende beweging ging hij de keeper voorbij maar deze haalde hem onderuit en wederom kon de leidsman niet anders dan de penalty toe kennen. De Vries liet hem aan jongeling Rutger Torensma die koelbloedig de bal in de hoek jaagde en de 3-0 voorsprong op het scorebord zette. Ropta Boys nam wat gas terug en liet Berlikum wat meer voetballen. Er kwamen wat kleine kansjes maar deze werden niet benut, Berlikum zat niet goed in de wedstrijd en liet als nummer vier van de ranglijkst niet al te best voetbal zien op het keiharde veld van Ropta Boys. Een kwartier voor het einde was het goed doorzetten van nestor Erik de Vries, die een goede wedstrijd voetbalde, waardoor de keeper niet goed bij de bal kon en was het de jonge JO17 speler Jelmer Castelein die de bal binnen schoot om een ruime overwinning op het bord zetten. Ook achterin speelde een JO17 speler die vanaf de aftrap mee deed en zijn pad meer dan verdienstelijk schoon hield. Ook opbouwend is talent Jelmer Torensma volgend jaar een goede aanwinst voor de equipe van trainers Elmendorp en Kool. In blessuretijd kon Andre Turkstra zijn hoofd nog tegen een voorzet zetten maar hij raakte hem niet goed waardoor de bal hard en hoog over de goal ging, maar dit mocht de pret niet meer drukken.

Naast de beide genoemde jongens van de JO17 deed ook Sybrant Veenstra nog een groot gedeelte van de wedstrijd mee. Het is prachtig om te zien hoe de jongens uit dit jeugdige team wekelijks het eerste elftal versterken wat door blessureleed genoodzaakt is om terug te vallen op deze jongelingen. Ze laten allemaal stuk voor stuk zien dat ze dit nivo gemakkelijk aan kunnen en dat er volgend jaar een prima elftal op de been gebracht kan worden. Het is nu van groot belang voor Ropta Boys om te zorgen dat ze nog meer afstand nemen van de degradatieplaats om zo de nacompetitie veilig te stellen. Plek elf die de nacompetie ontloopt is theoretisch nog haalbaar, maar dan zullen de directe tegenstanders grote gaten moeten laten vallen in de laatste vier wedstrijden en moet Ropta Boys nu alle punten gaan pakken. Zaterdag speelt de hoofdmacht op het kunstveld in Twijzel.